Ko Šta ZaštoTo sam ja – Zoran Majdin, u PeletarskomBratstvu poznat kao Zmajdin, vatreni zagovornik grejanja na pelet koje, razume se, najtoplije preporučujem.

Ovaj sajt/portal – kako li se već na našem jeziku naziva, namenjen je svima koji ne žele (više) da robijaju u kotlarnici, ali bi ipak da čeljad ogreju, kojima je dosta jutarnjeg smrzavanja dok se vatra ne 'uvati, već bi u toplom da se probude, kojima je pepela i zgure preko glave, radi su i da onom gadošću koja iz dimnjaka izlazi (više) ne truju 'tičice na drveću i dečicu u dvorištu, ali nisu radi ili prosto nisu kadri da grejanje plate više nego u robijaškoj varijanti.

Grejanje na pelet, pokazalo se, najbolji je vid grejanja koje podrazumeva vatru i to sa više aspekata - ekološkog, porodično-budžetskog, te mikro i makro ekonomskog. Pelet je, naime, domaći obnovljivi izvor energije, energetska vrednost mu je u rangu mrkog uglja, iskoristivost goriva je 90+ odsto, ne smrdi, ne dimi... Sve to, naravno, ako je gorionik/kotao pravilno dimenzionisan, ako su parametri ispravno postavljeni, ako je ceo sistem grejanja optimizovan spram potreba, što obično nije slučaj. O tome više na stranicama desno od ove – Vatra, Pelet i Sistem, koje doduše još nisu izrađene, ali Bože zdravlja biće, biće...

Zbog navedenih prednosti u odnosu na druga goriva, sve je veći broj onih koji se opredeljuju za ovaj vid grejanja. Shodno tome, ponuda gorionika i kotlova na pelet, što uvoznih, što domaćih sve je veća i veća: proizvođači niču k'o pečurke posle kiše. Najnovija pečurka je mikro preduzeće Zmajdin&Sin - to sam ja i moje srednje dete, Boris mu je ime.

Za sad reč je o svega dva proizvoda – PltGrnk (PeletGorionik) i TrmRglt (TermoRegulator), zatim nastupa KtnPlt (KotaoNaPelet) čiji se prototip kiseli već tri meseca sve čekajući da PltGrnk već jedared kotlarnicu/laboratoriju napusti, potom i AkTplt (AkumulatorToplote). Svi ti proizvodi, kao i ovaj sajt/portal deo su klasno-ekološkog projekta LuksuznoGrejanjeZaRadničkuKlasu. O tome više na strani Balkan Specijal.

PeletarskoBratstvo je forum specijalizovan za grejanje na pelet, mesto za razmenu iskustava, za razrešavanje nedoumica, za hvalisanje i kuđenje. Radim na tome da se u diskusije uključe i proizvođači, kako opreme za grejanje, tako i peleta, e da bi proizvođači bili upućeni u probleme/želje korisnika, a korisnici da konkretnu informaciju dobiju iz prve ruke.

Iskreno se nadam da će sve ovo biti od koristi svima koji se već greju na pelet – da grejanje učine (još) efikasnijim, kao i onima koji tek nameravaju da se greju konforno, ekološki podobno i da ne košta previše – da nabave baš ono što im je potrebno, da sistem adekvatno dimenzionišu, e da bi se svi lepo ogrejali, a pritom pogoreli što manje naših drva, pa makar pelet i džabe bio.